7 days 1 week blog challenge - A Book Review

by - 22:13:00



assalamualaikum dan hai!
harini nak buat review pasal buku. tapi buku ni dalam bahasa inggeris dan buku ni diterbitkan pada tahun 1919 oleh Hermann Hesse nama buku ni adalah Demian: The Story of Emil Sinclair's Youth. buku ni kesemuanya ada 8 chapter.

Related image

dalam satu chapter tu, memang panjang. kalau nak baca, memang kena ada minat kalau tak memang akan rasa mengantuklah. satu lagi, dengan baca buku-buku english boleh lah tambah ilmu pengetahuan dengan belajar perkataan-perkataan baru. 

plot dari wikipedia:
Emil Sinclair is a young boy raised in a middle class home, amidst what is described as a Scheinwelt, a play on words that means "world of light" as well as "world of illusion". Emil's entire existence can be summarized as a struggle between two worlds: the show world of illusion (related to the Hindu concept of maya) and the real world, the world of spiritual truth. In the course of the novel, accompanied and prompted by his mysterious classmate 'Max Demian', he detaches from and revolts against the superficial ideals of the world of appearances and eventually awakens into a realization of self.

nak dipendekkan cerita, cerita dia tentang emil sinclair melalui zaman keremajaan dia. demian ni sebenarnya tak wujud pun, dia ni hanyalah diri emil sinclair ni sendiri. apapun, setiap benda kita buat mesti ada sebab kan? sebab fina baca buku ni sebabkan BTS xDD kalau sapa-sapa yang minat BTS ni mesti tahu kenapa. tapi tak sangka pulak makin lama baca makin seronok walaupun tak faham sangat pun. nanti nak baca balik, nak cari setiap makna perkataan english yang fina tak faham. sanggup print semua semata-mata nak faham konsep BTS tu. kalau ada sapa-sapa nak baca, boleh pergi ke SINI

You May Also Like

4 comments